joi, 13 decembrie 2012

Hobbitul: O calatorie dinamica si mult asteptata

Hobbitul: O calatorie neasteptata e un film mult asteptat de mine si de catre toti fanii, infocati sau mai putin infocati din toata lumea. E o calatorie dinamica, plina de peripetii si intamplari care mai de care, ce iti vor taia rasuflarea, te vor incanta si te vor tine cu sufletu' la gura s.a.m.d. Actiunea din Hobbitul se petrece cu 60 de ani inainte de Stapanul Inelelor, trilogia mult apreciata de catre public si critici. Asadar asteptarile erau mari, mai ales ca am avut de asteptat 10 ani pana la ecranizarea Hobbitului. Filmul incepe cu un fel de "flashback" care prezinta ce s-a intamplat imparatiei gnomilor si comorii lor si astfel avem motivul calatoriei celor 13 gnomi + Bilbo Baggins. Unii zic ca prima ora e mai plictisitoare, dar mie nu mi se pare deloc, are un farmec anume si chiar imi era dor de comitat, de Gandalf si peisaje.


Dupa intro vedem vizuina lui Bilbo si comitatul, verde si primitor sustinut de aceeasi muzica superba ca in LOTR. Vizuina lui Bilbo "nu era una urata, murdara, jegoasa, plina de ramasite de viermi si duhnind a mocirla. Era o vizuina de hobbit, cu alte cuvinte - dichisita". Am lasat scrierea lui Tolkien deoarece el o descrie cel mai bine, aceeasi fraza apare si in film (lucru care mi-a placut).

In prima jumatate de ora ne sunt prezentati cei 13 gnomi, fiecare apare pe rand la usa hobbitului, spre exasperarea lui pentru ca nu stia ce cautau la el in vizuina. Filmul ramane fidel cartii, cu mici schimbari pe ici pe colo, dar Peter Jackson a stiut foarte bine ce sa schimbe si cand sa schimbe, uneori facand mult mai clare unele scene ambigue sau  penibile (asta pentru film) din cadrul cartii. Firul epic e acelasi ca in carte, este schimbata doar ordinea cronologica a unei intamplari, dar nu deranjeaza, nu trebuie sa fie copy-paste dupa carte.


3D-ul e folosit cu cap si integrat foarte bine, spre deosebire de majoritatea filmelor care il folosesc doar pentru a mai stoarce oamenii de bani. L-au folosit in asa fel incat nu oboseste, iar scenele mai dinamice, de lupta sunt fluide si poti distinge subiectii. Sunt unele scene, ca de exemplu cea de inceput cand este distrusa cetatea gnomilor, unde 3D-ul te arunca in mijlocul actiunii si creeaza o imersiune geniala, ajuta si modul de filmare. La fel si scena in care se bat "muntii", o scena care pe mine m-a impresionat si mi-a tinut ochii deschisi fara sa clipesc, atinti pe ecran. Un lucru e cert, nu te vei plictisi urmarindu-l, eu nici nu am simtit ca are aproape 3 ore.



O scena care mi-a placut in carte si eram curios sa o vad transpusa in film, e cea in care Bilbo se intalneste cu Gollum si se intrec la ghicitori. Scena foarte bine realizata si ecranizata, Andy Serkis interpretandu-l la fel de genial pe Gollum. Martin Freeman se descurca de minune in rolul lui Bilbo, nu cred ca exista cineva mai potrivit pentru rol, mai ales la fizionomie. Gandalf...e Gandalf, interpretat cu gratie de Ian McKellen. Thorin si ceilalti gnomi la fel de buni, elfii, in special Elrond (Hugo Weaving) si Galadriel (Cate Blanchett), si nu in ultimul rand, Saruman (Christopher Lee).

Filmul a ecranizat aproape 100 de pagini din carte, urmeaza inca vreo 200, cred ca vor urma aceeasi reteta pentru restul trilogiei. Sincer si eu ziceam ca 2 filme ar fi de ajuns, dar sunt de acord cu ideea de a face o trilogie, de ce nu, material exista, atata timp cat totul iese bine nu are de ce sa deranjeze, vedem mai mult din minunatul univers al lui Tolkien :). Imaginea, efectele speciale, regia, scenografia, scenariul sunt de top, Peter Jackson a dat din nou dovada ca e un regizor de calitate, astept cu nerabdare cele 2 parti ce au mai ramas!

5 comentarii:

  1. Dupa Hobbit, am ajuns la concluzia ca Peter Jackson e regizor de cantitate, mai presus de calitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu sunt deloc de parerea asta. Nu mi se pare ca face rabat de calitate, chiar daca a ales sa faca 3 parti, exista material suficient.

      Ștergere
  2. iti recomand ceva "de calitate" de la Peter Jackson :D
    http://www.imdb.com/title/tt0092610/

    RăspundețiȘtergere
  3. Abia astept sa-l vad si eu :)
    app. buna recomandare Adina, Bad Taste

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vizionare placuta de pe acum :). iti recomand sa-l vezi la IMAX pt o experienta completa xD

      Ștergere