duminică, 19 aprilie 2015

Noaptea de Oscar la NexT Film Festival 2015

Uite că Festivalul Internațional de Film NexT a ajuns la ediția a 9-a deja (apropo bună ideea clipului de promovare) și cum ne-am obișnuit am putut să vedem și cele cinci scurtmetraje de ficțiune nominalizate la premiile Oscar, printre care și căștigătorul categoriei. 
Am fost și eu prezent alături de presă și lumea cinefilă într-o sală arhiplină la CinemaPRO și am să vă spun câte ceva despre fiecare scurtmetraj și poate că o să le vedeți și voi, fie acasă sau la un alt festival.


1. PARVANEH- E un film elvețian, despre o fată din Afganistan care muncește în Elveția pentru a le trimite bani acasă părinților bolnavi. Filmul e destul de simplu și liniar, ea încearcă să trimită bani prin Western Union acasă, dar nu poate pentru că-i minoră, așa că găsește o altă fată care s-o ajute pe stradă. Evident că nu apucă să facă asta imediat și fără efort, trec prin diverse situații, ajung oarecum să se împrietenească și apoi să trimită banii. Nu are vreun moment mai intens, ceva dramatic, dar îl urmărești fără să te plictisești, iar actrița e simpatică.

 2.  LAMPA TIBETANĂ/ BUTTER LAMP - e o coproducție chinezo-franceză, despre un fotograf care fotografiază oamenii dintr-un sat tibetan. Totodată acest scurtmetraj este cel mai necovențional dintre toate, este dintr-un singur cadru și cu actori amatori și surprinde viața acelei comunități și locuitori ei. Este și amuzant, în cadru apar mai multe grupuri, ba o familie săracă, un cuplu proaspăt căsătorit, niște copii, o bătrânică... Nu cunoaștem personajele sau numele lor, îi vedem doar în fața aparatului și în contact cu fotograful si asistentul său. Este un contrast între generații, tradiție și lumea modernă. Publicului i-a plăcut, la fel și mie, după aplauzele de la final. E al doilea ca favorit dintre cele cinci pentru mine, prima opțiune v-o spun mai încolo.


În timpul proiecției filmului chinezesc.

3. TELEFONUL/ THE PHONE CALL - Acesta este căștigătorul Oscarului. E un film britanic cu actrița Sally Hawkings în rol principal, pe care s-ar putea să o știți din „Blue Jasmine”. Acest scurtmeraj e mai melodramatic, o tipă care lucrează într-un call center de ajutor pentru oameni, primește un telefon de la un tip misterios și foarte trist. E destul de convențional, poate chiar Hollywoodian, pe mine nu m-a atins povestea, dar am urmărit curios dialogul celor doi de la telefon. Sally Hawkings joacă bine și convingător și cam asta e... :)
                                                                             
4. AYA - E filmul care mie mi-a plăcut cel mai mult și aș fi vrut să căștige el statueta Oscar. E tot o coproducție, israeliano-franceză, despre o tipă care așteaptă pe cineva la aeroport, până acum nimic neobișnuit, dar treptat filmul va deveni puțin ciudat/misterios. Tipa e pusă fără să vrea într-o situație, iar ea acceptă momentul și „intră în joc”. E cel mai lung ca durată dintre toate, are aproximativ 40 de minute, însă nu-i simți când trec pentru că te face curios aerul misterios și tensiunea puțin sexuală dintre personaje.


5. BOOGALOO ŞI GRAHAM - Este tot un film britanic, poate cel mai amuzant din calup. E despre doi frați care primesc de la tatăl lor doi pui de găină de care puștii se atașează foarte tare și îi fac animale de companie. Acțiunea filmului se petrece în Irlanda de Nord a anului 1978, nu înțeleg de ce nu putea să fie și în prezent :D, mă rog asta nu-i așa important. Puștii au și un limbaj colorat, lucru care contribuie la amuzamentul filmului. După ce pui cresc și se transformă în găini părinții sunt din ce în ce mai deranjați de ele și de faptul că trăiesc în casă. Din ce am citit, scurtmetrajul este inspirat din copilăria scenaristului, Ronan Blaney.
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu