marți, 6 noiembrie 2012

Dexter - Guest Post "La buticul cu filme și cărți"


La insistențele blânde ale lui Bogdan('s Blog) am început să mă uit la primul sezon din Dexter. Deoarece mi-am dezvoltat (inconștient și poate inexplicabil) o repulsie în ceea ce privește vizionarea de seriale am ocolit pe cât posibil această nișă, dar prin intermediul lui Dexter am realizat că deși e vorba despre un film în serie (anexat unui criminal în serie) un nivel ridicat de acuratețe cinematografică poate fi totuși atins. Dexter începe cu un intro foarte bine realizat care luat separat poate fi oricând considerat un scurt-scurt metraj foarte bine gândit, montat, cizelat bine de tot la nivel de imagine și plin de subtilitați. 


Michael C. Hall dă viață (amuzant să spun că dă viață) unui personaj crud, dar simpatic, aproape lipsit de sentimente și remușcări, dar care reușește să ne păcălească cu masca sa de pseudo-umanitate atunci când o ajută pe sora sa în cadrul investigațiilor, atunci când îi ucide pe cei răi sau când simulează dragostea față de aproapele. De fapt el simte doar un singur soi de dragoste, cea pentru sânge, literally speaking, pofta sa de sânge e aproape chirurgicală, este pofta unui colecționar tipicar, urofob și foarte precaut. Metodele prin care iși prinde și ucide victimele sunt chiar rudimentare, de cele mai multe ori recurge la cuțit, până și rezonanța numelui său este una tăioasă (dex-ter) și menită să îi sublinieze abilitățile: dexteritatea.

Filmul este înțesat cu încadraturi foarte bune (mă refer doar la primul sezon deoarece atât am apucat să văd temeinic), de o coloană sonoră bună și ironică (felierea dermei sună jazzy), de o lumină plasată foarte bine, clarobscurizată inteligent,  atmosfera caniculară și ușor difuză  a orașului Miami este redată excelent, pare a fi un mediu propice dezvoltării speciei de criminal în serie cu intenții bune și a victimelor sale cu apucături grotești. Faptul că Dexter are o identitate dublă astfel încât el să poată face o dată societății si mai apoi propriului hău lăuntric, se aseamănă foarte mult cu schema clasică a supereroului care de obicei ziua este ori un tocilar, ori un gazetar, ori un bogătan, iar noaptea un pan-salvator deghizat ce se perindă la periferii și prin subsoluri în căutarea stricătorilor de bine. 



Nu pot spune nici că Dexter ar fi un anti-erou, dar este un fel de erou-patogen, el epurează un organism de viruși, el însuși fiind unul. Filmul beneficiază de o serie de replici sadice și amuzante de obicei ieșite din gura japonezului Masuka, făcându-se apel la o prejudecată culturală destul de folositoare în acest context: u(o)morul japonez. Dexter este de un pragmatism scuzabil potrivit oricărei epoci, povestea serialului ar putea fi plasată probabil în orice epocă, personajul său e ritualic, recurent, la fel și răutatea umană materializată în omucideri, însă într-un așa context juridic dovezile sunt și mai greu de mușamalizat, iar egoul ceva mai reprimat de chingile moralei și societății.

Acest articol este un guest post scris de catre Adina :)

10 comentarii:

  1. Adina, ma bucur ca ai inceput si ca iti place Dexter? Esti la zi?

    RăspundețiȘtergere
  2. serialul meu favorit in momentul acesta, ajuns deja la sezonul 7. foarte bine scris, adina :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ marian sunt la zi, dar am vazut doar primnul sezon si...ultimul, adica asta care e in derulare :))
    @ erasmen multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  4. nu stiu ce-i cu mine, dar am repulsie fata de actorul principal. nu cred ca as putea sa urmaresc serialul.... poate o sa-i dau o sansa. stiu ca e facut inteligent, dar am o retinere. sper sa nu-mi placa pentru ca deja am multe seriale la activ:P. ai scris foarte frumos :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Nu stiu de ce.. Mie imi place, mi se pare super potrivit pentru rol si joaca bine :D. Da-i o sansa!

      Ștergere
  5. ador serialul, ma bucur ca l-ai descoperit si ca-ti place, intro-ul este genial, imi place si coloana sonora si actorul si de fapt nu e nimic care nu-mi place. inca nu am apucat sa vad nimic din sezonul nou si sunt atat de curioasa si nerabdatoare.
    superb guest-post

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place tare mult :), ma bucur ca iti place postul, intr-adevar e chiar reusit :D

      Ștergere
  6. Maria, merci frumos :)
    Pai sa te uiti la noul sezon, e chiar fun

    RăspundețiȘtergere
  7. singurul serial care m-a facut sa visez urat. in caz ca vi se intimpla, va recomand sa renuntati la produs, efectele neplacute dispar.

    RăspundețiȘtergere