joi, 6 august 2015

Două blockbustere de vară... sau doar unul

Misiune: Imposibilă - Națiunea secretă (Rogue Nation în engleză) și Fantastic Four. Primul film face parte dintr-o serie foarte cunoscută care s-a întins pe parcursul a 20 de ani și care acum a ajuns la partea a cincea. Al doilea este un reboot (nu rebut! desi... mă rog) al filmului cu același nume care apărea prin 2005.

Am ales să scriu despre cele două pentru că astea-s singurele filme pe care le-am văzut la cinema în ultimele două săptămâni și ambele erau așteptate de lume, acum să vedem care s-a ridicat mai mult la nivelul așteptărilor.

Tom Cruise și Rebecca Ferguson în MI5
Misiune: Imposibilă 5 revine iarăși cu Tom Cruise în rolul lui Ethan Hunt, spionul macho-musculos-deștept ca să bată băieții răi care amenință bunăstarea populației. Agenția de spionaj IMF e în pragul dezmembrării, iar Ethan Hunt încearcă să se ascundă de autorități și împreună cu mica lui echipă este pe urmele unei rețele pe nume Sindicatul, care vrea să facă ceva rău, să fure multe milioane și chestii d-astea, ce altceva ar putea să facă :D. Ethan dă între timp peste o gagică britanică chiar drăgută, Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), care e agent sub acoperire în Sindicat. Filmul se descurcă excelent la încasări, e lider în box office ceea va duce cu siguranța la următorul Mission: Impossible.
Regizorul este un tip de care n-am mai auzit, Christopher McQuarrie, care până la MI5 avea doar două filme la activ, unul necunoscut din 2000 și Jack Reacher din 2012 care tot pe Tom Cruise îl avea în rolul principal. Regia nu se remarcă cu nimic in MI5, e decent și cam atât.. Pe mine sincer nu mai mă încântă seria asta, ar trebui să vină cu ceva nou, nu aceeași goană după criminali care sunt mereu prinși și aceleasi situații limită și imposibile prin care Ethan trece cu brio. MI5 e un blockbuster de vară decent, măcar e mai bine închegat, mai bine jucat, mai amuzant și mai puțin penibil decât Fantastic Four. Are niscaiva acțiune ok, un Tom Cruise în aceeași formă bună ca și în filmele precedente, deși a ajuns și omu' la o vârstă (citisem că tot singur își face cascadoriile). Dacă nu prea aveți pretenții mari și vreți doar să vedeți ceva lejer, entertaining atunci mergeți la cinema să-l vedeți (disponibil și la IMAX).



Fantastic Four: Josh Trank, regizorul filmului a mai făcut un singur film, SF-ul Chronicle, 2012, film pe care nu l-am văzut, dar despre care am auzit lucruri bune, așa că m-am convins să merg să văd Fantastic Four deși eram total indiferent față de acest film. Povestea mai mult ca sigur o știți așa că nu o să insist. Filmul ăsta, față de cel din 2005, se bazează foarte mult pe origini și toată povestea dinainte de a deveni eroi, așa că îl vedem pe Reed încă de când era un puști în gimnaziu și visa să construiască un teleportor, deși profesoru' și colegii râdeau de el. Apoi îl vedem adolescent, e recrutat de Freddy la nu știu ce super centru de cercetări unde și reușește să construiască acel teleportor pentru a călători într-un univers paralel, ajung ei acolo, ating ce ating și din greșeală sunt radiați și suferă niște modificări fizice.
Mai tot filmul nu se întâmplă nimic, îi vedem cum se agită să construiască chestia, mai vorbesc și timpul se scurge, e puțină cafteală la sfârșit, cred că vreo cinci minute, în care îl omoară imediat pe ăl' rău și apoi se termină și te întrebi ce naiba ai văzut, un trailer de 100 de minute în care nu se întamplă nimic?
Pe lângă asta filmul e destul de penibil, CGI-ul e slab, replicile-scenariul... actorii se descurcă ok, îmi sunt simpatici, dar nu îi ajută personajele care sunt șterse și neinteresante. În rolul lui Reed Richards este Miles Teller, puștiul din Whiplash, un actor care a început să îmi placă din ce în ce mai mult, promite mult, eu sper să îl văd în roluri mai consistente. Femeia invizibilă e jucată de tipa din House of cards, chiar nu știu cum o cheamă că n-am mai văzut-o înainte de serial, dar stați că am căutat pe net, Kate Mara îi zice, la fel de ștearsă și ea.  The Thing e jucat de unu' care parcă i-am mai văzut eu fața pe undeva, Jaime Bell îi zice, total nepotrivit mi s-a părut personajului, un țărănoi care nu știu cum de ar fi putut fi amic cu un geek ca Reeds. Johnny Storm, ăla de ia foc, e jucat de un tip de culoare pe care l-am mai văzut prin filme (comedii d-alea proaste cred), Și mai rămâne băiatu' rău sau antagonistul, Victor van Damme, pardon van Doom, jucat de Toby Kebbell poate cel mai slab villain din ultimii ani, arată ca o mumie din fier constipată, bine că moare în 5 minute. Deci un eșec din păcate, să vedem dacă o să mai apară și partea a doua.

  
Misiune: Imposibilă - Națiunea secretă este distribuit în România de către Ro Image.  

Fantastic Four se lansează pe 7.08.2015 în România și este distribut de către Odeon.

2 comentarii:

  1. astazi am vazut Mission Impossible si cred ca va fi unul dintre cele mai bune filme de actiune pe acest an dupa Mad Mx (desigur)...cat despre Fantastic Four am auzit prea multe lucruri rele incat ma gandesc sa merg la cinema si sa ii fac o recenzie pozitiva, doar nu poate sa fie mair au decat ultimul Transformers.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da e ok Mi5, are ceva tensiune macar :)). Sincer m-am distrat mai mult la Transformers, e ceva mai fun, eu consider ca FF e sub Transformers... o sa te convingi

      Ștergere