joi, 16 octombrie 2014

Anim'est - Oița românească

E vorba de secțiunea Competiția Româneascădin cadrul Anime'est 2014. Unde au fost selecționate 19 (18 de fapt, pentru că unul din ele este în afara competiției) scurtmetraje !
Unele amuzante, unele triste, unele foarte scurte, unele mai slabe, unele inexpresive. Am să vorbesc câte puțin doar despre câteva, adica despre alea care mi-au plăcut.



1. CHI-KEN - Cel mai haios din tot calupul de scurtmetraje. E o poveste simplă, o găină intră intr-un fel de templu în cautarea unui obiect misterios, iar în același timp e urmărită de niște gărzi din templu ce seamănă cu călăreții negri din LOTR. E o pastila (are aprox. 3min.), dar amuzantă, datorită ”găinuței” desenată expresiv.












 2. Cum s-a inventat... - ăsta e și mai scurt! Dar la fel, amuzant, asta datorită ideii... aflăm cum s-a inventat mijlocul de transport public... în cretacic :D. Nu vă zic mai mult, chiar dacă cel mai probabil nu o să-l vedeți vreodată, din pacate...

3. Get Happy or Get Out - E vorba despre un tip care locuiește intr-un fel de orașel-paradis în care toată lumea e foarte fericită, iar cei care nu sunt fericiți sunt alungați. Tipul în cauză e cam gri defel și se chinuie să devină fericit precum ceilalți din jur până la data ”judecății”. Tot o pastilă e și ăsta, are puțin peste 3 minute, dar e simpatic.



4. Pui de somn - ”O călătorie spre locul de joacă ascuns al minții.” Sinopsisul descrie foarte bine animația. E totodată câștigatorul anunțat de către Anim'est din această categorie. E despre un tip care se culcă, vedem cum inchide pleoapele și după vedem ce visează, ciudațenii care mai de care mai ciudate, imagini fara logică și tot felul de secvențe de vis suprarealiste.

5. Space Boy and Space Dog - trebuia să-l menționez și pe ăsta chiar dacă e foarte scurt (1 minut), dar e simpatic. Un astronaut și un câine (tot astronaut!) se joacă pe lună.... :D.

6. Lucky - Continuăm tot cu câini, dar de data asta intr-o notă mai tristă. Scurtmetrajul este unul de facultate, de master mai exact, de animație și mai exact, al Alexandrei Botău, anul II la UNATC.
Din punctul meu de vedere este cel mai ”arătos” din competiție, cum de altfel zicea si regizoarea la sfârșit, tehnica stop motion e cea mai expresivă. Se vede că s-a lucrat la el, arată foarte bine păpușile, tot decorul construit, mi-a placut că are și exterior, iar mișcarea personajelor e chiar ok. Puteți vedea aici și un making of.
Ziceam sus că-i mai trist, nu vă spun prea mult (apropo, veți avea ocazia să vedeți scurtmetrajul undeva dacă nu l-ați prins la Anim'est, o să dau informații când va fi cazul pe pagina de facebook a blogului) doar vă las cu sinopsisul: ”Un bărbat regăseşte în câinele său unicul martor al propriei izolări.”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu