duminică, 28 iulie 2013

The Best Offer - despre singuratate si alti demoni (recenzie)

The Best offer (La migliore offerta) este noul film al regizorului sicilian Giuseppe Tornatore, unul cu iz de thriller si cu o distributie hollywoodiana. Un film, un Tornatore un pic diferit de ce-a scos inainte, un subiect mai pe placul publicului consumator preponderent de productii americane.

La primul contact cu filmul descoperim personajul principal, un domn in varsta pe nume Virgil Oldman, colectionar patimas de picturi cu portrete feminine, singuratic, virgin si altele. Dar principala trasatura a personajului este singuratatea! Virgil reuseste intotdeauna sa distinga un obiect de arta autentic de un fals, dar da gres la modul ridicol in privinta oamenilor. Incearca sa compenseze lipsa unei femei, a iubirii, cumparand tablouri celebre si pretioase cu chipuri de femei parca atintite cu privirea catre el, in timp ce Virgil le admira cu satisfactie. Dar din pacate nu-i suficient, lipsa umana a unei femei il macina.


Curiozitatea de a o cunoaste pe aceasta femeie misterioasa, il acapareaza si il lasa cu garda jos. Cu toate ca Claire, singura femeie pe care a avut-o a fost primul fals din viata lui, ii simte lipsa si se gandeste ca si fals, tot mai bine era, decat singur. Filmul se incheie cu un prim plan al lui Virgil apoi printr-un travling descoperim un restaurant aflat parca in interiorul unui ceas gigant, asemenator automatomului pe care incearca sa il contruiasca de-a lungul filmului. Asadar a ramas asteptand...ticaitul lung al timpul sa decida. In final, putinii oameni cu care vorbea si era prieten se dovedesc a fi tot un fals, se pare ca este sortit singuratatii.

Coloana sonora angelica compusa de arhicunoscutul Ennio Morricone se imbina perfect cu filmul, cu tablourile lui Virgil si creeaza o atmosfera sedativ. Singurul lucru care m-a deranjat putin e montajul, mi se par unele taieturi mai ciudate, bruste si prea sesizabile, dar poate asa a vrut Tornatore. Daca ar mai fi neaparat ceva de reprosat, acela ar fi ca de la un punct povestea devine previzibila, dar nu deranjeaza. In schimb Geoffrey Rush este impecabil in rolul lui Virgil, dar este singurul care se remarca din distributie, ceilalti isi fac treaba, dar fara a iesi in evidenta. In rest sunt numai lucruri de laudat, imagine foarte buna asigurata de directorul de imagine Fabio Zamarion care a mai lucrat cu regizorul doar la The Unknown Woman. Sunt prezente specificele miscari de camera marca Tornatore, ca de exemplu utilizarea macaralei, lentile largi, travlinguri si un decor presarat cu obiecte de arta.

Filmul este distribuit in cinematografele din Romania de Forum Film Romania.

5 comentarii:

  1. De acord cu tine, Bogdan. :)
    Coloana sonoră mi-a plăcut mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) ma bucur ca l-ai vazut si ca ti-a placut.

      Ștergere
    2. Foarte bun fimul...ideea e foarte buna...cata rabdare au avut cei 3-4(daca il punem si pe nenea care avea "grija" de Claire)ca sa il fure pe Virgil.

      Ștergere
  2. l-ai vazut deja... ce curioasa sunt, abia astept sa-l vad si eu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, normal nu m-ai aveam rabdare :). Sa te uiti la el, sigur o sa iti placa, il gasesti HD pe net :D

      Ștergere