luni, 20 august 2012

Dan Puric despre poporul roman

M-am apucat si eu de citit Dan Puric, ca tot e la moda si laudat, oricum imi place foarte mult ca persoana, om public, actor, orator..
Am luat aceasta decizie cand eram la mare, am zis sa am ceva lectura de vara ca si asa acasa cand am calculatorul la indemana si toate cele, imi vine mai greu sa citesc. Asa ca am gasit in statiune o taraba numai cu carti unde avea toate cele 3 carti ale lui si am zis ca de data asta nu mai scapa. Asa ca pana m-am hotarat ce carte sa aleg, rasfoindu-le pe fiecare am ramas la "Despre omul frumos". Puric vorbeste despre un om frumos, dar colectiv, poporul roman mai exact, al frumos de care tot povesteste el. Cartea mi-a placut, e exact in stilul lui, parca mi-l imaginam vorbind in timp ce citeam. Am si avut o data onoarea de al asculta si vedea si a fost minunat. 
Va recomand cartea :)

Aveti mai jos un paragraf care mi-a placut si cu care sunt de acord. Povesteste ce i s-a intamplat cand s-a apucat de condus si despre un instructor genial, care insa nu il recunoscuse.

"A fost genial tipul. Si eu, disperat zic: "Acum ce facem?" "Cum ce facem?... Treci in locul meu", mi-a zis el. "Cum sa trec, nene, in locul matale, eu in viata mea n-am condus, lasa-ma macar sa mangai volanul". "Ba!, a strigat ala la mine. Nu te-ai saturat sa stai pe locul mortului, sa te conduca toti tampitii?"
 Spune asta poporului roman astazi: popor roman, nu te-ai saturat sa stai pe locul mortului, sa te conduca toti tampitii, toti nenorocitii?"

12 comentarii:

  1. Eu cred că trebuia să rămână doar actor, să nu se bage unde nu se pricepe (deşi el consideră că se pricepe)...
    I-am citit şi eu o carte (Cine suntem) şi mi s-a părut o exagerare, un naţionalism excesiv, chiar spre legionarism. Iar dacă ar avea pârghiile necesare, aşa s-ar şi întâmpla.
    Rămân la părerea lui Pleşu despre Dan Puric: http://blog.webphoto.ro/spiritualitate/andrei-plesu-ii-face-un-portret-dur-dar-precis-lui-dan-puric/
    Mi se pare complet adevărat acest portret al lui Pleşu... Important e să vedem în spatele cuvintelor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare cu parerile lui :) si le respect pe toate.
      Dar parerea mea e cea de sus.. mi se pare potrivit, mai ales ca orator.. in zilele astea cred ca e nevoie de cineva ca el, oricum mai sunt foarte putini care se agita sa faca ceva sau macar sa spuna in fata.
      Nu stiu cat de adevarat e si cat de bine la cunoscut Plesu pe Puric.. e doar o alta opinie, asta nu inseamna ca Plesu nu greseste sau ca noi nu gresim sau avem dreptate.. si parerile se schimba constant.

      Ștergere
    2. Avem nevoie de oameni priceputi care sa ne conduca. Inainte de a fi actor, este un om frumos, iar un om frumos pune ordine in mintile oamenilor. Sa ne conduca, pentru ca este incomparabil cu tot ceea ce avem acum. ENTITATEA ACEASTA NUMITA ROMANIA, are mai multa nevoie, ca nicodata, de valorile ei, indiferent in ce domeniu sunt. ARE NEVOIE SA FIE SALVATA, pentru ca este muribunda.

      Ștergere
  2. nemilos, intr-adevar, insa domnul Andrei Plesu ca si Dan Puric este un-om-suma-a-ceea-ce-citit-vazut etc, ce-i drept domn Plesu e mai stratosferic, insa nu i se pot nega lui Puric calitatile de orator, este un om care vorbeste cu publicul sau intr-un mod decent, receptiv, savuros, dialog-monologul sau e de un milion de ori mai bun (in sensul moral, nu semantic) decat orice alt..dicurs politic sa zicem, este un om pansament care face bine,
    e foarte dificil sa fii original (ma refer la partea cu Tutea), dar traim niste timpuri in care originalitatea e o suma a ceea ce stii desfasurata intr-o ecuatie cu schepsis, formularea ecuatiei aleia conteaza, uita-te la Zizek, e destept, are o carisma nebuneasca, marxista, ma rog, dar pana si el este o suma din asta, dar suma asta e rezultatul unei ecuatii oratorice savuroase, savoarea asta conteaza, asta-i cel de pe urma gust al unui sfarsit istoric-ideologic, daca imi permiti o parafraza marca Fukuyama :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Orator bun, da, dar nu trebuie să exagerăm prin a spune că Puric e "o sumă a ceea ce ştie". E mai degrabă o sumă a ceea ce credem noi că ştie (şi vorbim de noi ca generalitate, cei care preţuiesc ceea ce pare că ştiu alţii, fără a avea dorinţa, timpul, putinţa de a verifica ceea ce spun, cu emfază, ceilalţi)...

    Iar în public se cenzurează, în cartea citită mi s-a părut antieuropean, extremist de-a dreptul, etc.

    Părerea mea, se pare, era formată încă înainte de Pleşu: http://jovimpresii.blogspot.ro/2009/02/cine-suntem.html

    RăspundețiȘtergere
  4. n-am zis-o la modul idolatru, dar daca nu suntem suma a ce stim atunci avem un ...minus :)) ok cam multa algebra si ontologie, o sa citim si ce ai scris tu
    nah, e parerea si afinitatea fiecaruia, in cartea asta nu e antieuropean, poate la mijloc e ceva evolutiv

    RăspundețiȘtergere
  5. N-am sa reiau tot ce-a zis Jovi. Puric e un impostor intelectual, iar faptul ca-i un bun orator nu inseamna nimic (tocmai prin oratorie da impresia ca-i ceva de capul lui, cand nu mai conteaza ce zice, ci cum zice). Problema e ca tipul este intr-adevar periculos, ultra-ortodoxismul sau legionaroid nu are ce cauta intr-o societate contemporana civilizata, iar cand spui unei gloate care vede rosu in fata ochilor ca FMI este mana diavolului, atunci treaba se ingroasa. Putem sa-i spunem un populist cultural, un Paunescu cu ceva mai mult stil (dar na, totul e regie).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce sa mai zic, fiecare cu parerea lui..
      Oricum nu inteleg de ce e considerat un pericol.. ar trebui blamate vedetele de carton si tot ce face media din tara asta.. nu Puric.
      Si mie nu mi se pare ca iubirea lui pt popor si neamu' romanesc e de fatada.. pur si simplu asta e si asta simte.

      Ștergere
  6. Hello Bogdan! Ti-am lasat o leapsa semicinefila aici: http://blog.serialreaders.com/2012/09/filme-inspirate-de-carti-o-leapsa-cinefila/

    Andres

    RăspundețiȘtergere
  7. Romania ta, este si Romania mea. Este Romania tuturor romanilor. Inainte de a fi actor, sunteti un om frumos, care poate pune ordine in mintile oamenilor. Ca popor, avem atata nevoie de oameni ca D-vs,avem nevoie de valorile noatre.Simt cum ne pierdem entitatea, si imi este frica de ceea ce este dincolo. GENERALIZAREA, GLOBALIZAREA, sunt termeni abstracti care ne anuleaza radacinile, transformandu-ne in MARELE NIMIC.Nici macar numere statistice nu mai suntem,iar lectia ne-am primit-o cu varf si indesat la votul trecut, unde 740000=0, sfidand pana si legile matematicii.

    Cu stima si cu deosebit respect,D-le Dan Puric, si va multumim ca existati, cu D-vs suntem un popor mai bogat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mare e gradina.. Pupinpuricii sunt noua moda după legionari, protocronisti , fesenisti, becalisti, basisti..

    RăspundețiȘtergere