joi, 9 august 2012

Charles Spencer Chaplin

Charlie Chaplin a fost un geniu al epocii in care a trait si nu numai, harul lui va dainui pentru totdeauna. A scris, regizat, jucat si uneori, a si compus muzica pentru multe dintre filmele sale. A nascocit faimosul si indragitul personaj Vagabondul (The Tramp), ce a incantat generatii intregi si inca continua sa o faca printr-o combinatie inedita de comedie si drama, chiar Charlie a spus: „I have stuck to comedy because I am convinced that my public is better satisfied with that than with any other kind of production. I essayed the „straight drama” once or twice, and cannot say that my efforts in that direction were very highly appreciated.

Frustrat de restrictiile cu care se confrunta, Chaplin alaturi de patru dintre cele mai mari staruri ale epocii – Mary Pickford, Charlie Chaplin, Douglas Fairbanks si D.W Griffith au pus bazele companiei United Artists(1919), pentru a-si produce si distribui propriile filme.
Vagabondul lui Chaplin provine din stilul brut al slapstick-ului timpuriu, devenind cel mai  recognoscibil personaj cinematografic creat vreodata. Copil sarac fiind, Chaplin si-a urmat parintii pe scena londoneza de vodevil. Mack Sennett a vazut rolul de betiv al lui Chaplin in O seara intr-un music-hall englezesc, un scheci pe care il interpreta in turneu prin SUA si i-a oferit un contract de film. Chaplin a capatat curand controlul aproape total al productiilor sale si a adaugat elemente imaginative si artistice in comedii. The Kid amesteca melodrama cu umorul. Modern Times a fost inspirat de teama de epoca automatizarii, iar The Great Dictator a fost raspunsul la antisemitism si instaurarea fascismului. Aceasta atitudine controversata a facut ca gruparile anticomuniste americane sa initieze campanii impotriva lui, obligandu-l la exil, lucru care s-a intamplat in 1952.

Chaplin credea ca cinematograful sonor va fi doar o moda trecatoare, dar pana sa inceapa sa lucreze la Modern Times deja nu l-a mai putut ignora.  Problema lui era dubla: nu numai ca el credea ca filmul este esentialmente vizual si va fi deci incurcat de sonor, dar si ca orice voce ar folosi va fi socanta pentru numerosii lui admiratori.
Cinematograful a atins un nou nivel de complexitate in anii 1920. Cariera lui Charlie Chaplin era intruchiparea trecerii de la experimente la arta. Dupa ce a devenit un star al comediilor mute scurte, a inceput sa faca filme precum The Kid , comedii care ii potoleau setea de drama si aplecarea spre chestiunile sociale. Cand a fost lansat, City Lights avea sa fie unul dintre ultimele filme mute si un exemplu al subtilitatii la care ajunsesera regizorii in ultimii ani ai perioade mute.

Bibliografie: filmul - Litera.
               Movie Icons Chaplin - Taschen

4 comentarii: