luni, 28 septembrie 2015

Anim'est - ediția a 10-a

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est își serbează cel de al zecelea an de existență! Pentru că e o ediție aniversară vom avea parte de o mulțime de lucruri faine de văzut și de făcut.


Anim'est este cel mai mare festival de film din București și unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animație din Europa, va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015.
Celor şase secţiuni competitive ale festivalului (lung metraj internaţional, scurt metraj internaţional, film românesc, film studenţesc, videoclip, Minimest) şi secţiunii Animash (rezervate celor mai populare filme de animaţie ale momentului, premiate la festivaluri de film importante din lume.
Workshopurile, adresate celor interesați să se iniţieze în diverse tehnici de animaţie, masterclass-urile şi mesele rotunde susţinute de invitaţi importanţi din ţară şi de peste hotare, petrecerile şi concertele completează programul celor 10 zile de efervescenţă Anim'est în Capitală

Anim'est va avea în total cinci locații unde se vor întâmpla tot felul de chestii cool. De la cinematografele clasice (cinema Patria, cinema Studio și cinema Elvira Popescu) până la spații neconvenționale cum ar fi pub-ul Journey Pub și o casă de epocă ”părăsită” care e mereu gazda evenimentelor culturale bucureștene, Carol 53.

10 zile de muzică și animație la Anim’est 2015
- Pe scena cinematografului Studio, vineri, 2 octombrie, de la 20.00, deschide seria evenimentelor muzicale de anul acesta recitalul extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.
- Un alt eveniment important din programul festivalului este performance-ul lui Rodion G.A. – părintele new wave-ului și al rockului electronic românesc. Acesta va acompania proiecția filmului Misiunea spațială Delta din închiderea oficială a festivalului (sâmbătă, 10 octombrie, 20.30, la Cinema Elvire Popesco), primul lungmetraj S.F. produs în România.
- O serie de artiști străini și autohtoni vor urca pe scerna de la Journey Pub (Strada George Enescu 25), în nopți diferite ale festivalului.
- Creepy Animation Night, noaptea de animație bizară și horror ce va avea loc vineri, 9 octombrie, la Cinema Patria, de la 23.00, aduce și ea un performance inedit al celor de la Dirty Granny Tales, o trupă ce abordează un stil muzical inedit, dark theatrical music.
- Animusic Night, ce aduce competiția de Videoclip & Advertising în atenția publicului, revine și ea în agenda festivalului. Proiecția va avea loc la Journey Pub, joi, 8 octombrie, de la 22.00.
- Tematica ediției Anim’est 2015 nu se reflectă doar în seria de concerte și performance-uri, ci și într-o serie de filme ce îmbină într-o manieră inedită muzica și animația. Cinci dintre cele mai reprezentative filme din istoria cinematografului de animație vor fi proiectate, anul acesta, în cadrul festivalului: de la filmul lui Alan Parker, Pink Floyd: Zidul (1982) şi până la mai-recentul Sita cântă blues (2008) al Ninei Paley, recompensat cu Marele Premiu la Annecy, trecând prin clasicele American Pop (r. Ralph Bakshi, 1981) şi Heavy Metal (r. Gerald Potterton, 1981) şi terminând cu The Point sau Oblio, așa cum e cunoscut publicului autohton, regizat în 1971 de Fred Wolf și narat de Ringo Starr.

Două dintre cele mai mari studiouri de animație din lume, Pixar și LAIKA, vin la București pentru a oferi publicului acces în culisele animației la cel mai înalt nivel.
Componenta educațională a festivalului capătă încă și mai multă amploare, printr-o serie de workshopuri, masterclassuri, prezentări și proiecții speciale menite să deschidă apetitul pentru animație în rândul aspiranților de toate vârstele, sau să îi răsplătească pe cei inițiați deja în tainele industriei.
Vineri, 9 octombrie, de la 18.30, la Cinema Studio va fi proiectată cea mai recentă producție Pixar, lansată de Walt Disney Pictures: Inside Out. Publicul va dori să își păstreze locurile, pentru că în continuarea proiecției, de la 20.30, art directorul și character designerul Albert Lonzano, un veteran Pixar, va urca pe scena Anim’est pentru a prezenta detalii savuroase din making-oful lungmetrajului animat.

Tot la Cinema Studio, sâmbătă, 20 octombrie, de la 20.30, publicul e invitat să arunce o nouă privire exclusivistă în culisele Pixar, în prezența lui Albert Lonzano. Proiecția specială “20 de ani de Toy Story” sărbătorește primul lungmetraj de animație realizat în întregime cu tehnici CGI, o piatră de temelie în evoluția animației digitale de astăzi.


Două nopți de animație bizară și horror la Anim’est - Creepy Animation Night, la a șaptea ediție


Creepy Animation Night adună, în fiecare an, peste 1.000 de spectatori peste 18 ani în sălile de cinema ale festivalului. Pe 9 octombrie, de la 23.00, la Cinema Patria, o nouă selecție de filme, mai înfricoșătoare și out of the box ca oricând, îi așteaptă pe cei mai puțin slabi de înger fani ai animației din nou în fața marelui ecran.
Sora mai mică a nopții de animație creepy, Trippy Animation Night, revine și ea în agenda festivalului în toamnă, și pregătește un nou număr de kitsch și erotic dedicat publicului lipsit de inhibiții.

Pe 3 octombrie, la Cinema Studio, de la 22.30,
curatorul și colecționarul olandez Michael Helmerhost revine la Anim’est și aduce cu el The Night Of Trippy Animation Volume 2, o selecție proaspătă de animații presărate cu mult Sex & Drugs & Rock & Roll. E vorba despre fragmente din cele mai întunecoase și neconvenționale cotloane ale cinematografiei globale, filme rare, de arhivă, imposibil de văzut în alte condiţii pe marile ecrane.

Pentru bilete click aici.
A devenit tradiție și pentru mine Anim'est, e perioada în care îmi potolesc pofta de animație de calitate, asa că ne vedem acolo!